אשר מפרק הירך ניזוק כתוצאה ממחלה ניוונית, מחלה מולדת, שבר או מסיבות אחרות, נפגמת מאוד איכות החיים. לפעמים אפילו תנועה זעירה עלולה להכאיב וטווח התנועה מוגבל מאוד. מטלות בסיסיות כמו גריבת גרביים הופכות לקשות עד לבלתי אפשריות.
ניתן להקל על הסבל ולהחזיר את החולה לתפקוד תקין או לפחות משופר בהרבה, על ידי החלפת המפרק הפגוע במפרק מלאכותי.
המפרק המלאכותי (פרותזה), המכונה גם 'תותב', מתוכנן ונבנה בטכנולוגיה מתקדמת ודומה במבנהו למפרק הטבעי. הפרותזה בנויה משני חלקים: כדור ומרחשת. הכדור מחליק בתוך המרחשת באופן חופשי, בדומה לתנועה של סחוס בריא.

לפני הניתוח ישוחח עימכם הרופא המרדים על מנת להחליט, בשיתוף פעולה עימכם, מהי ההרדמה המתאימה ביותר עבורכם. בניתוח להחלפת מפרק הירך ניתן לבחור בין הרדמה כללית, או הרדמה אזורית.
בניתוח מבצעים סילוק או עיצוב העצם, לשם השתלת החלקים השונים של התותב הפנימי.
לרשות הכירורג עומדים כל התותבים השונים וכל הגדלים הנחוצים לשם התאמה מדויקת של התותב.
הכירורג משתיל את התותב הנבחר, מקבע את המפרק המלאכותי בעצמות האגן והירך, וסוגר את הפצע הניתוחי.

 

פיזיותרפיה לאחר הניתוח

בתקופה הראשונה, מספר שבועות עד מספר חודשים תלוי בהנחיות הרופא המנתח יש להגביל את טווחי התנועה של מפרק הירך במיוחד בכיוון של כיפוף, קירוב [אדוקציה] וסיבוב פנימי. במקביל יש להגיע לטווחים המכסימליים האפשריים בכיוונים האחרים. יחד עם העבודה על טווחי התנועה של הירך חשוב לחזק את כל השרירים הקשורים במפרק הירך שהעיקרים בהם הם שרירי העכוז. במקביל לעבודה על טווחים וחיזוק יש לעבוד על איכות ההליכה,להגיע בהדרגה להליכה יציבה, ללא צליעה ורצוי גם ללא אמצעי עזר [הליכון,מקל] בתנאי שאין בכך כדי לסכן את המטופל. יש לוודא שהמטופל מסוגל בביטחון לעלות ולרדת במדרגות ובהמשך ללכת גם על משטחים מסוגים שונים [חול, דשא, אדמה] ובקיצור להחזירו לתפקוד המכסימלי האפשרי בהתחשב גם בפרמטרים האחרים במצב בריאותו של המטופל.